Usko mitä haluat

Toivo piilee toiminnassa

Suuri osa niistä jotka ymmärtävät jotenkuten ilmastonmuutoksen ja sen jo väistämättömien seurauksien vakavuuden ja kauhistuttavuuden on hyvin ymmärretävästi todella ahdistuneita. Osa on masentunut. Epätoivo voi vallata ihmisen. Nämä ovat luonnollisia reaktioita kun ymmmärtää että todella suuri osa (näennäisesti jopa kaikki) ihmiselle rakkaista asioista on melko välittömässä vaarassa kuolla ja tuhoutua.

Moni saattaa luulla, että liioittelen. Että vaikka asia on vakava, niin ei se sentään niin vakava ole. Tiede kuitenkin osoittaa, että valittavasti tilanne on juuri näin vakava. Merenpinta nousee ja on melko todennäköistä että mm. New York, Miami, Tokio, Jakarta ja Mumbai hukkuvat kaikki.

Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan levittää epätoivoa tai tappiomielialaa. Tarkoitukseni ei ole luetella mitä kaikkea kamalaa saattaa tapahtua, minkä kaiken kamalan tapahtuminen on jo todennäköisesti väistämätöntä, mitä kaikkea kamalaa on jo tapahtunut. Törmäät todennäköisesti edellisiä kysymyksiä koskeviin tietoihin muutenkin enemmän kuin tarpeeksi.

Tarkoitukseni on sanoa, että meillä ei ole mitään hätää, vaikka hätämme on mittaamaton. Toivoa ja tarkoitusta on niin kauan kuin on elämää. Ilmastomuutos aiheuttaa seurauksia jotka edellyttävät surua. Tahtoisin, ettemme kuitenkaan heittäisi toivoamme, menettäisi elämäniloamme tai lamaantuisi ilmastonmuutoksen edessä. On asioita joita ilmastonmuutos ei voi muuttaa.

Tiedät ehkä Greta Thunbergin. Greta on huomenna 16 täyttävä ruotsalainen ilmastoaktivisti. Hän nousi viime syksynä nopeasti kansainväliseen tunnettuuteen aloitteellisuudellaan, suorapuheisuudellaan ja järkähtämättömyydellään. Greta protestoi joka perjantai Ruotsin valtiopäivätalon edustalla lakkoilen koulunkäynnistään kunnes Ruotsi tekee kunnollista ilmastopolitiikkaa. Nyt on Gretan koululakon 20. viikko, eikä hän näytä lannistumisen merkkejä. Kyse ei ole siitä, että hän olisi mitenkään yli-inhimillinen. Greta oli masentunut ymmärrettyään ilmastonmuutoksen vakavuuden ja nähtyään miten vähän asialle tehdään mitään. Mutta kuten Greta on sittemmin sanonut “Kun alamme toimia, toivo on kaikkialla.”

Ja mehän alamme toimia. Gretan johtajuudesta on otettu mallia lukuisissa maissa ja kaupungeissa ympäri maailmaa, myös kotikaupungissani Tampereella. Ylihuomenna on taas aika näyttää, että emme lopeta ennen kuin politiikka muuttuu. Ensi syksyksi on suunnitteilla globaali yleislakko Maan elämän puolesta. Ja aave kummittelee jälleen Euroopassa, sukupuuttokapinan aave...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat